Што e домен?

Домен е името кое е карактеристично за секоја веб страна. Сите веб страни на Интернет првично функционираат со IP адреси доделени од страна на хостинг серверите каде што се хостираат истите, меѓутоа многу е тешко да запомниме IP адреси ( пр. 94.155.49.236 ), па затоа ги користиме домените кои лесно се памтат. Домените се уникатни и неможе да се дуплираат. Возможно е да има две исти имиња со различни додатоци (пр. gohost.org , gohost.com.mk и слично). Крајните додатоци не се многу важни при користењето и немаат строги правила во користењето, но препорачливо е доколку вашата веб страна таргетира посетители од Македонија, додатокот да биде .mk со што би се знаело дека доменот има врска со Македонија.

  • 0 Корисниците го најдоа ова како корисно
Дали Ви помогна овој одговор?

Понудени резултати

Како најбрзо да го пронајдете ЕПП Кодот во моменталниот регистрар?

Чекор 1: Да испратите е-пошта до моменталниот регистрар и да го побарате ЕПП кодот за трансфер...

Како да менувам/додавам рекорди во ДНС зоната на мојот домен?

Со регистрација на домен во GoHost добивате бесплатна услуга ДНС хостинг која овозможува...

Како да го префрлам мојот домен во GoHost?

Доменот од било кој регистрар може да го префрлите во GoHost, без разлика дали се работи за...

Како до *.mk домен?

GoHost нуди регистрација на македонски и странски домени и тоа со следните наставки: .mk,...

Промена на сопственост на домен (промена на регистрант)

Доколку имате регистрирано домен во GoHost може да го промените регистрантот (сопственикот) на...

Powered by WHMCompleteSolution